sâmbătă, 30 iunie 2007

Pentru proştii care mai cred în povestea lui Jack şi a boabelor de fasole miraculoase

„Bani uşor şi repede ! Nu ai nevoie de calificare ! În câteva luni poţi ajunge să câştigi milioane de dolari ! GARANTAT ! Ştiu că pare greu de crezut, nici eu n-am crezut la început, dar acum câştig x milioane de $.”


Pe toate forumurile şi site-urile cu anunţuri găseşti exprimări de genul celor de mai sus. Şi, stupefiat, văd sub ele o grămadă de fraieri care îşi dau datele de contact, pentru a li se trimite detalii.

Oameni buni, treziţi-vă !! Opriţi-vă puţin, staţi strâmb şi judecaţi drept la următoarele:

1. Unde dracu’ aţi mai văzut voi că cineva care are un secret de a face bani, îl împărtăşeşte cu atâta „altruism” ?

2. Unde aţi mai auzit voi că munca cinstită te face milionar peste noapte ?

3. Dacă „ăia” au ajuns într-adevăr să câştige atât de mulţi bani, de ce nu ştie nimeni despre ei ? De ce stau în anonimat ? Şi de ce, acolo unde afişează anunţurile astea, nu prezintă nicio dovadă credibilă a „succesului” lor ?

4. Aveţi experienţa FNI-ului, a CARITAS-ului şi a altor ţepe. De ce continuaţi să mai credeţi în minuni ?

5. Dacă tu, oricine ai fi, ai deţine secretul unei afaceri de succes, te-ai repezi să-l dezvălui pe orişice forum ?... hai să fim serioşi... În cel mai bun caz, l-ai arăta lui frate-tu sau vreunui prieten la care ţii foarte mult.


Fiinţa umană are mai multe caracteristici care o deosebesc de restul vieţuitoarelor de pe Pământ. Una dintre ele este capacitatea de a învăţa din propriile greşeli. Cei mai inteligenţi, învaţă din greşelile altora şi nu ajung în situaţia de a se da cu capul de pereţi. Dar observ că românul nu prea e în stare să facă asta. Şi că a uitat faimosul, profund adevăratul proverb: „Cine s-a fript cu ciorbă, suflă şi-n iaurt.” Pe asta mizează escrocii care postează asemenea anunţuri. Şi parcă poţi să-i condamni ? La urma-urmei, nu ei sunt de vină, ci noi, cei care nu ne învăţăm minte. Iar concluzia care-mi vine acum în minte este o parafrazare a unei sintagme binecunoscute: ROMÂNUL S-A NĂSCUT... TÂMPIT.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rog să vă semnaţi dacă doriţi să comentaţi, ca să ştiu cine mi-a călcat pragul blogului :) Mulţumesc.