marți, 22 ianuarie 2013

SICKO - film documentar

Michael Moore a facut o analiza comparativa a sistemelor de asigurari pentru sanatate din SUA, Canada, Marea Britanie, Franta si Cuba. Documentarul este foarte interesant, mai ales ca ne ofera noua, cetatenilor Romaniei, o perspectiva trista. Sistemul nostru de asigurari a functionat, pana nu de mult, pe principii similare cu cel din Franta - aka modelul Bismarck (cu influente din sistemul de tip centralizat Semasko). Dar guvernantii nostri vor sa ne mute catre sistemul american. Primii pasi s-au facut deja: asigurarile private din pilonii 1 si 2. Ce inseamna asigurari de sanatate ca in America? Priviti documentarul si veti afla.





...

Un comentariu:

  1. Cam asa ar trebui, nu?
    "...in definiv suntem toti in aceesi barca si indiferent cat de diferiti am fi, ne ducem la fund sau inotam impreuna".
    "care e problema noastra? De ce nu putem face si noi acelasi lucru? Ei traiesc in lumea cuvantului "noi" si nu "eu"."
    Da, am vizionat documentarul, trista perspectiva intr-adevar dar acele ultime cuvinte de constatare ale lui Michael Moore pe care le-am scris mai sus, mi-au placut cel mai mult si mi-am adus aminte de o povestioara, care ne poate hrani sufleteste si servi ca si examplu! Macar noi ca si concetateni sa ne ajutam intre noi, sa fim mai buni, mai UNITI, mai...umani!
    Se spune ca un om calatorea prin desert si, la un moment dat, s-a prabusit, doborat de arsita si sete. Nu-i mai ramasese niciun strop de apa si simtea ca nu avea sa mai ajunga niciodata la destinatie. Atunci, ridicandu-si privirea, a vazut in apropiere o mica oaza. Si-a adunat toate puterile si s-a tarat pana la ea. Acolo a gasit o pompa de apa, cu garnitura uscata de caldura, iar langa ea, un vas cu apa, acoperit, alaturi de care se afla o tabla pe care scria: "Nu bea aceasta apa; foloseste-o pt. a umezi garnitura si pt. a amorsa pompa; apoi, vei avea apa rece din belsug; nu uita, inainte de a bea, umple vasul la loc, pt. ca si cel care va veni dupa tine sa aiba o sansa".
    Ei, aici e-aici...voi folosi pers.2-a, sing., pt. toata lumea...Tu ce-ai fi facut? Iti este atat de sete, iar apa din vas este reala, singura reala, singura sigura. Cealalta, rece, venind din adanc, este, deocamdata, doar o speranta.Nu ar fi mai sigur sa bei si sa-ti scapi viata? De ce sa risti pt. cel ce va veni dupa tine?
    Oare de cate ori nu ne multumim cu apa calda, salcie si urat mirositoare a neincrederii si a egoismului, gandindu-ne ca, daca nu ne facem noi parte mai intai, nu vom avea parte deloc? Ti s-a intamplat si tie sa te multumesti cu o apa veche si statuta, de teama ca, daca vei oferi din ea, daca te vei ingriji mai intai de cel care vine dupa tine, vei avea de pierdut? Ti s-a intamplat sa aduni frustrari si resentimente, sa te feresti sa spui o vorba buna, la gandul ca si tu ai avea nevoie de una si nu ti-o spune nimeni? Sa pierzi ocazia de a face cuiva ziua frumoasa, doar pt. ca ziua ta a inceput mahorat si pare sa continue la fel?
    Vezi, viata este asa cum alegi tu sa fie.Urmand indemnul "Tot ce voiti sa va faca voua oamenii faceti-le si voi la fel", vei avea parte de apa rece si invioratoare, de o viata frumoasa, care vine din incredere si daruire. Urmeaza principiul dregostei lui Dumnezeu, mergi pe mana Lui. Apoi vei bea pe saturate, iti vei inviora sufletul, iar cel care va veni dupa tine te va binecuvata. Este adevarat, s-ar putea ca, uneori, apa din vas sa nu ajunga pt. a porni pompa, dar merita sa incerci. Daca cel dinaintea ta nu ar fi pus-o acolo, oricum nu ai fi avut nicio sansa. Daca pompa aceea nu-ti va da apa, nu merita sa sacrifici principiul. Ridica-ti din nou privirea:Imposibil sa nu fie alta prin apropiere. Intotdeauna este.
    "Credinta inseamna sa faci primul pas chiar atunci cand nu vezi toata scara" Martin Luther King
    Slujirea este chiria pe care o platim pt. ca existam; ea este chiar scopul vietii nu ceva ce facem in timpul liber.Dealtfel, pt. ca raul sa invinga este suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic...MIREY

    RăspundețiȘtergere

Vă rog să vă semnaţi dacă doriţi să comentaţi, ca să ştiu cine mi-a călcat pragul blogului :) Mulţumesc.