joi, 24 mai 2012

RCS – Intact: Scandalul de primăvară şi salata care miroase urât


...

Nu mai pot cu scandalul dintre RCS şi Intact. Sincer. M-am săturat să tot văd o maimuţă sau un maimuţoi întrerupând programul şi anunţând, cu o voce dreasă ca pentru un thriller, că RCS “a depăşit orice limite ale bunului simţ” şi că “procedează la un şantaj ordinar”, din care “singurii care pierd sunt abonaţii RCS şi publicul Antenelor” (Antene denumite în continuare Varan 1, 2 sau 3). Eu nu eram la curent cu această telenovelă. Am observat că, de vreo două săptămâni, nu mai am Varan 3 în lista de canale de pe televizor. Dar nu am suferit, chiar dacă din când în când mai dădeam o raită pe acolo. Îmi plac Radu Tudor şi Oana Stancu. Dar nu sunt dependent de ei. Nu într-atât încât să-mi iau jucăriile şi să plec de la RCS, aşa cum mă îndeamnă, periodic, vuvuzelele (răspândacii/lătracii/slugile) de la Varan 3, care apar cu anunţul respectiv şi pe Varan 1. Nu că m-ar da afară vreo loialitate prostească faţă de un operator de cablu. Calitatea de consumator îmi conferă dreptul nezdruncinat să cumpăr de la cine vreau eu, când vreau eu, să aleg după criteriile mele proprii şi fără obligaţia de a avea vreo remuşcare. Şi fără să am vreo remuşcare pentru faptul că nu am remuşcări. La urma-urmei, are balta peşte, nu-i aşa?

Nu cunoşteam detaliile scandalului iscat între RCS şi Varanul Voiculescu, dar campania agresivă a acestuia din urmă mi-a trezit curiozitatea. În plus, detest ca cineva, oricine ar fi, să-mi dicteze mie ce să fac. “Schimbaţi operatorul de cablu!” “Cereţi RCS să reintroducă Antena 1 şi Antena 3 în grila de programe!” “Decizia abuzivă a companiei RCS&RDS împiedică miliarde şi miliarde (vorba lui Fuego, lol) de oameni să mai recepţioneze programele Antenei 3 și Antenei 1” şi, în fine, bomboana de pe colivă: “Cerem RCS să declare câţi bani a încasat de la telespectatori!” I-auzi... Uite că pe mine nu mă interesează cât câştigă RCS. Că nu sunt acţionar la ei. Pe vuvuzelele Varanului de ce le-ar interesa? În altă ordine de idei, dacă Romtelecom plăteşte Varanului “la preţul pieţei” – adică, “circa şi ceva”, pentru că suma exactă nu vor să o declare, cică e confidenţială – de ce RCS ar trebui să plătească de şapte ori mai mult?

Orele pe care le petrec eu în faţa televizorului într-o săptămână se pot număra pe degete. Nu am timp şi nici răbdare să urmăresc niciun fel de emisiune. Chiar şi cele care îmi plac, nu le pot urmări decât până la primul moment publicitar, pentru că detest întreruperile, iar publicitatea de la televizor mi se pare la fel de agresivă ca mesajele duduii despre care pomeneam. Dar, cu publicitatea e altă poveste, pe care o voi discuta într-un articol dedicat. Posturile mele preferate, la care chiar nu aş vrea să renunţ, sunt Viasat History, HBO Comedy, Animal Planet, VH1, Music Channel. Un sondaj sumar realizat printre cunoscuţi mi-a oferit rezultate foarte asemănătoare.

Aşadar, sătul până peste cap de schelălăielile vuvuzelelor de pe statul de plată al securistului scăpătat Voiculescu, mi-am propus să aflu care e sămânţa scandalului dintre RCS şi Varan. De fapt, cred că e mult spus “scandal”. Termenul “scandal” implică existenţa a cel puţin două părţi beligerante şi active. Ori, din partea RCS eu nu am văzut niciun mesaj la televizor.  


Mise-en-scène

 În mare, ideea e următoarea: Varanul a cerut RCS 7 milioane de euro pe an, pentru difuzarea prin satelit a posturilor Varan 1 şi Varan 3. RCS a zis “pas”. Nimeni nu a mai avut asemenea pretenţii până acum. Iar Varanii nu au atâta audienţă încât să justifice suma asta. Aşa că m-am documentat pe internet, din diverse surse, ca să identific dedesubturile reale ale acestei telenovele. Primele episoade s-au derulat în primăvara anului 2008. Mai exact, episodul-pilot a fost difuzat pe 31 martie 2008. Uvertura a fost reprezentată de un consorţiu contra naturii făcut, pe ultima sută de metri, între un post de televiziune (Antena 1) şi un operator de cablu (RCS), care astfel au câştigat licitaţia pentru drepturile de difuzare ale meciurilor din Liga 1. Doar că Mitică de la Ligă aranjase ceva dinainte cu Realitatea şi cu SOV. Supărat că nu i-a ieşit pasienţa, a programat câte trei meciuri simultan. Ceva de genul: “lasă că vă arăt eu!”

Una peste alta, şi Varanul şi RCS au pierdut. Mai mult RCS, pentru că ei veniseră cu banii (doar de asta şi fuseseră cooptaţi în alianţă de către Varan). S-a pornit de la 54 de milioane de euro pentru trei ani. S-a încheiat cu puţin peste 100 de milioane de euro. KanalD s-a retras la 73 de milioane. De la 85 de milioane mai rămăseseră în cursă doar Realitatea şi A1-RCS. Realitatea a pierdut la mustaţă. 106 milioane era limita scrisorilor de garanţie ale A1-RCS, în timp ce Realitatea a avut doar 100 de milioane garanţie.

Aşadar, preşedintele ligii, Nemuritorul Mitică Dragomir, a programat câte 3 meciuri în acelaşi timp, supărat că licitaţia n-a fost câştigată de cei cu care aranjase el. Varanul înfiinţează trei posturi TV purtând sigla GSP TV, pentru a putea transmite toate cele 3 meciuri pentru care avea licenţă. După care au dat-o în bară. Varanul-securist-de-doi-bani nu a fost în stare să monetizeze (valorifice) eficient ceva pentru care avea drepturi exclusive. Era evident că RCS va pierde din asta, dar ideea era să faci concursul de mortăciuni (adică meciurile) să pară interesant şi să se uite lumea la TV. Asta şi cu ajutorul banilor pe care cluburile îi primeau de la câştigătorii licitaţiei. Nici asta nu s-a întâmplat. După 3 ani, ambele companii au rămas cu un gust amar; Varanul contemplându-şi propria prostie, iar RCS întrebându-se cum a ajuns să se alieze cu nişte proşti grămadă.

Adevărul trist este că e foarte greu să monetizezi campionatul nostru, la ce fotbal se joacă acolo şi la ce oligofreni şi mafioţi (aka Borcea, Becali, Copos, Iancu, Pinalti etc etc etc) au echipe de fotbal şi apar tot timpul la televizor. In afară de copii sau naivi care nu s-au prins care e treaba, nu aş vedea cum un om normal, pasionat de sport şi de fotbal, s-ar putea uita şi ar putea pune suflet la mizeria asta care e campionatul României. E şi amuzant cum prin 2008 se băteau vreo 4-5 televiziuni să cumpere drepturile, iar la ultimele licitaţii aproape că se ruga Dragomir de ei să dea bani. Şi la fotbal suntem total pe dinafară şi la cluburi şi la naţională, n-avem strategie de dezvoltare şi nici planuri pe termen lung.  


Dedesubturi

De fapt, povestea este şi mai complicată de atât. De pe urma alianţei din 2008, Varanul a rămas dator cu ceva bani la RCS; bani pe care apoi, în stilul lui de securist giboniard, a căutat diverse motive să nu îi mai dea. Cica ar vrea să îi dea atunci când o da Patriciu banii furnizorilor de la mic.ro… În altă ordine de idei, alături de apropiata şi izbăvitoarea îngropăciune a OTV-ului, ştergerea antenelor din grila RCS sunt similare cu dispariţia lui Iliescu dintre noi. Zero regrete.

 Varanul şi vuvuzelele lui n-au confirmat, dar nici n-au dezminţit că au cerut 7.000.000 euro de la RCS pentru retransmiterea pe DTH. Evident, e an electoral şi Varanul are nevoie de fonduri suplimentare. După un calcul mic, rezultă că pretenţiile Varanului sunt cam de 15% din cifra de afaceri a RCS pe segmentul televiziune prin satelit. Ceea ce este absurd. Dar, lăcomia nu are limite şi nu există o lege care să-i interzică şarlatanului să ceară. După cum nu există nici legea care să-l oblige pe fraier să dea.

 Dacă RCS are 1 milion de abonaţi pe DTH, înseamnă că fiecare din acei clienţi ar trebui să achite încă 7 euro (31 Lei) plus TVA la abonamentul anual. În special pentru cei care au cel mai ieftin abonament, de 15 lei lunar, acestă sumă în plus e destul de consistentă. RCS n-a făcut decât să protejeze clienţii de o scumpire a abonamentelor cu circa 20%. Cine dă 15 lei pe lună la RCS, n-o să se mute la Dolce sau Focus unde cel mai ieftin abonament costă peste 25 lei (la care se adaugă preţul echipamentelor şi instalării plus plimbatul pe drumuri, care în zona rurală nu e tocmai o plăcere), doar pentru ţipetele oligofrenice ale duduiei Grecu, balele lui Ciutacu, cotcodăcelile lui Nils Ştecher, chiloţărelile lui Capatos, răşinile lui Morar sau monologurile absolut penibile, anoste şi interminabile ale lui Gâdea.

Sigur, ideal ar fi ca oricare cetăţean să aibă dreptul să-şi aleagă programele pe care vrea să le vadă. Ideea asta cu „pachetele” mi se pare abuzivă. Nu ştiu cine a inventat-o, dar sfidează legea economiei de piaţă. De exemplu, eu sunt român din moşi-strămoşi şi nu mi se pare deloc corect să plătesc abonament pentru nişte posturi turceşti şi greceşti, la care se mai uită probabil doar etnicii care înţeleg aceste limbi. De asemenea, nu mi se pare corect să plătesc pentru porcării gen Taraf TV sau EtnoTV, la care nu m-aş uita nici în cele mai crunte coşmaruri. Şi lista ar putea continua...

Varanul şi vuvuzelele din dotare ne prezintă, până la leşin, „mesaje” ale unor telespectatori care ar fi „foarte nemulţumiţi şi tot ameninţă cu plecarea de la RCS la altă companie”. Gura lumii se întreabă dacă aceşti „nemulţumiţi” nu sunt la fel ca şi celebra „Mirela bugetara”, o vânzatoare din piaţă (mai cunoscută, la ora actuală, decât Fetiţa cu chibriturile), care cumpăra roşii de la propria tarabă şi dădea interviu la Varan 1 şi Varan 3 despre preţul mare al propriilor roşii (lol).

Strofocările Varanului de a transforma această dispută, pur financiară, într-una politică. Cică RCS ar fi portocaliu şi vrea să-i taie macaroana Varanului care se leagănă în barca USL. Dacă n-aş şti că vuvuzelele pupătoare de poala Varanului sunt nişte smiorcăiţi care veşnic pozează în victime (la asta se pricep cel mai bine), poate că aş fi luat în considerare această variantă. Deocamdată, mi se pare trasă de păr. Oricum, şi Varanul (Intact) şi Pişti (RCS) stau pe câte un butoi de pulbere, din cauza datoriilor de sute de milioane de euro. Se spune pe la colţuri că patronul RCS (sau, mă rog, acţionarul majoritar) ar fi un numit Zoltan Teszari (41 de ani) – un ins care a debutat în afaceri cu o tonetă de îngheţată şi care peste noapte a devenit miliardar. Măi, să fie... Dacă-l prindem (pentru că dânsul e foarte scump la vedere), poate ne spune şi nouă „secretul succesului”. Ca fapt divers, episcopul József Tempfli, cel care trage se sforile UDMR ca şi de cele ale RCS, este unchiul lui Teszari. Alde Teszari sunt mai mulţi veri şi fraţi, şi toţi sunt coordonaţi prin Tempfli (episcopul papistaş). Baciu’ Alexandru Kiss (preşedintele UDMR Bihor ) este aşişderea sub poala lui Tempfli. Aşa încât, faptul că, prin RCS, Ungaria deţine datele personale a 70% din români (inclusiv discutatele CNP-uri) este perfect adevarat. Tot prin filiera lor s-au falsificat la Budapesta o grămadă de acte de "proprietate" din Ardeal şi în acest mod s-au predat clădiri de patrimoniu asociaţiilor afiliate iredentiştilor maghiari care s-au îmbogăţit peste noapte cu patrimoniul României. Aşa zice gura lumii.

Ce rezultă dintre rânduri: "romanul" Zoltan Teszari estem de fapt ungure, fostul campionul la judo ("Dinamo", bineînţeles, clubul securiştilor). Teszari e astăzi patronul de paie al unei firme a Securităţii, şi se ascunde nu din modestie ci pentru că în această branşă concurenţa atinge culmi nebănuite. Iar el, personal, n-ar fi nimic dacă tatăl său nu ar fi fost un priceput meşter tinichigiu căutat de toţi mahării dinainte şi de după 1989, între care şi secureii care l-au mătrăşit pe Ceauşescu pentru a-l înlocui cu oligarhia lor. Pe vremea când televiziunea prin cablu se răspândea prin toata ţara, RCS a dus un război feroce cu concurenţa, ajungând la "asedierea" blocurilor ce aveau alt furnizor de tembeliziune şi la tăierea cablurilor concurenţei. În acest răzbel, taximetriştii – care (de obicei fără voia lor, prin intermediul staţiilor de emisie-recepţie) au şi o jumătate de normă la Secu – au dus greul ajutând la distrugerea reţelelor concurenţei RCS şi convingerea/intimidarea clienţilor. And the story goes on... and on...  


That’s all, folks!

Se lasă cortina. Se mai aud, în background, vuvuzelele scâncind: „Intact Media Grup-up-up... nu cedează-ează-ează... şantajului practicat de RCS-es-es...!” Pe de altă parte, nădragul RCS trepidează, dimpreună cu cel udemerist, din cauza dărilor de seamă pe care adevăraţii păpuşari ai lui Pişti trebuie să le dea, referitor la marile fuşereli. Şi care nu au nicio legătură cu Băsescu sau PDL-ul lui.

Eu mă uit pe Animal Planet. Rulează „Zile grele în Oraşul Maimuţelor” – mişto emisiune. Mult mai interesantă decât telenoveaua lacrimogenă ot Strada Gârlei (sediul Intact Media). Şi, evident, mult mai instructivă.



*** Detalii picante găsiţi în linkurile de mai jos:

 http://www.ziare.com/rcs/rds/upc-antenele-nu-se-mai-vor-nici-pe-focus-sat-am-sesizat-cna-1164112

  http://www.academiacatavencu.info/stiri/rcs-a-propus-ca-intact-sa-si-transmita-posturile-tv-din-usa-n-usa.html

 http://old.bihoreanul.ro/articol/ziar/oradea/mister-teszari/16726/ http://www.tolo.ro/2008/04/02/31-martie/

   http://www.paginademedia.ro/2012/04/video-rcsrds-a-scos-antena-1-si-antena-3-de-pe-antenele-digi/

http://www.gura-lumii.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=418:rcs-rds-versus-antene

...

5 comentarii:

  1. Bine de stiut-,,unele amanunte" interesante,,scapa"-presei romanesti-am sentimentul ca in mod voit-in ultima perioada...E dragut ca s-a aprobat si ACTA-sub alta forma- cu care d-l premier nu era de acord- in mod tacit...Dragut este si ca suntem ,,informati" despre orice,numai despre CE TREBUIE-NU!!!Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  2. 13 - 15 IUNIE 1990


    "In iunie 1990, minerii au venit la Bucuresti pentru a anihila pluralismul si a impune “ordinea” de tip Iliescu. Acest personaj a fost si ramane principalul promotor al amneziei in spatiul politic romanesc. Partidele democratice si societatea civila cereau o Romanie eliberata de cosmarul comunist, o Romanie cinstita, capabila sa distinga intre victime si calai. Fundamentul moral al Revolutiei din decembrie 1989 a fost, mai presus de orice, respingerea minciunii totalitare.
    Minerii au fost adusi pentru a o restaura.
    In iunie 1990, regimul Iliescu si-a probat natura liberticida.

    Ion Iliescu este astazi presedintele de onoare al principalei forte din coalitia guvernamentala.

    In decembrie 2006, Congresul PSD a condamnat in unanimitate actul de condamnare a comunismului. O facea cu doua saptamani inainte de sesiunea camerelor reunite ale Parlamentului unde Traian Basescu urma sa tina discursul oficial in calitate de sef al statului roman in care avea sa defineasca dictatura comunista drept ilegitima si criminala.
    Cu acea ocazie, PSD a dovedit ca refuza, indiferent de demagogia retorica, valorile reale ale stangii democratice, anti-totalitare, ca ramane legat, prin mii de fire vizibile si invizibile, de trecutul comunist.

    Niciodata, sub nicio forma, Ion Iliescu nu si-a exprimat regretul pentru actiunile barbare din 13-15 iunie.
    Cand l-am intrebat direct, in 2003, daca are asemenea regrete, mi-a raspuns ca minerii venisera pentru a salva democratia, pasamite amenintata de studenti si de intelectuali...
    Iliescu a conceput si concepe universul politic in termeni exclusivisti, inspirati de Lenin: Care pe care? Nu este greu sa identificam persistenta acestei forme mentale in comportamentul politic al celui care conduce acum PSD si guvernul Romaniei."

    ( Vladimir Tismaneanu )

    RăspundețiȘtergere
  3. " Se împlinesc 22 de ani de când hoardele de mineri, asmutite de Ion Iliescu, au semănat moarte si teroare pe străzile Bucureștiului.

    Abia trecuseră sase luni de la ceea ce tot mai putini numesc Revolutia Română, când Iliescu si emanatii săi si-au trecut pe constiintă o mie de suflete.

    Nu le-a fost de ajuns. România trebuia coborâtă si mai jos pentru a-si consolida ei puterea.
    Asa a apărut un fenomen unic în tările civilizate. Unic în secolul XX:

    MINERIADELE.

    Ion Iliescu este bine mersi. Nu a plătit nici pentru una, nici pentru alta. Continuă să tragă sfori nestigherit pe scena politică."

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tlorJjYIjT8

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dr_lR27RCp8

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=28frNfd9VNU

    RăspundețiȘtergere
  4. "Mineriadele au fost provocate de Iliescu
    Atunci Iliescu facea parte din FSN.

    In '91 Iliescu s-a suparat (ca incepuse FSN sa se mai democratizeze putin) si-a luat jucariile (acolitii: gherman, barladeanu etc) si a infiintat un alt partid: FDSN - cu Iliescu presedinte.

    Apoi FDSN si-a schimbat denumirea in PDSR - cu Iliescu presedinte.

    PDSR si-a schimbat denumirea in PSD - cu Iliescu presedinte.

    PSD s-a aliat cu PNL si cu PC si au format USL - in PSD, presedinte de onoare este Iliescu."

    NU FAC POLITICA SI NU SUSTIN NICIUN REPREZENTANT AL CLASEI POLITICE DIN ROMANIA

    Sunt doar un cetatean ingrozit de imaginea romanilor strabatand intr-o "Duminica a orbului" care pentru noi pare ca nu se mai sfarseste niciodata...drumul inapoi catre comunism si catre Mama Rusia doar pentru ca Iliescu prin reprezentantii sai de la putere alearga sa se gudure si sa-i linga lui Putin ranile morale provocate de scutul anti - racheta "plantat" de americani si de faptul ca Romania ultimilor ani si-a tinut fata mai mult catre Occident

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari pentru articol. Ma bucur sa vad oameni care se documenteaza cand apare o stire si nu doar se multumesc sa injure.

    RăspundețiȘtergere

Vă rog să vă semnaţi dacă doriţi să comentaţi, ca să ştiu cine mi-a călcat pragul blogului :) Mulţumesc.