marți, 13 martie 2012

Îmi vreau ţara înapoi!

...

M-am născut în România şi am crescut în ideea că sunt român. La şcoală, am învăţat că avem o Constituţie, care spune că toţi cetăţenii sunt egali în drepturi. Şi mai spune că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii. De atunci Constituţia a suferit de două ori (1991 şi 2003) modificări majore, dar aceste afirmaţii au rămas neatinse. Şi totuşi... Nu înţeleg de ce am ocazia să văd, zilnic, că unii cetăţeni sunt mai egali în drepturi decât alţii? Şi de ce unii cetăţeni sunt mai puţin egali în faţa legii decât alţii? De ce am ajuns eu, român, în ţara mea, să suport mojiciile unor indivizi care nu-mi sunt conaţionali decât din oportunism, şi nu din convingere? De ce, dacă sunt la volan şi un grup de astfel de „conaţionali” se opreşte la bârfă în mijlocul străzii (lucru care se întâmplă dealtminteri foarte frecvent), sunt nevoit să opresc şi să aştept până îşi termină şedinţa? De ce nu pot să îi atenţionez claxonând, fără riscul de a mă trezi ciomăgit şi cu maşina vandalizată? De ce, dacă sunt pieton şi trec pe lângă astfel de „conaţionali” trebuie să fiu pregătit să fiu înghiontit cu ură, din mers, pentru că ’mnealui sau ’mneaei n-are loc de mine pe trotuar? De ce nu pot să intru într-o piaţă fără să fiu pipăit pe la buzunare? De ce trebuie să suport nunţile făcute printre blocuri şi miorlăielile de clarinetist afon, care răsună din boxele imense scoase afară? De ce toate autoturismele din cartier sunt înghesuite pe două alei plus spaţiul verde, în timp ce ditamai strada de alături e liberă, pentru că acolo stau nişte „conaţionali” şi nu are nimeni curaj nici măcar să treacă prin faţa lor, darămite sa-şi lase maşina acolo? De ce tinerii fără posibilităţi materiale nu primesc locuinţă socială, iar „conaţionalii” stau în clădiri istorice, pe care le-au distrus? De ce eu, dacă fac ceva nelegal, fac închisoare iar ei nu? De ce eu îmi plătesc amenzile iar ei nu? De ce eu îmi plătesc toate taxele şi impozitele, iar ei nu? De ce eu nu primesc nimic gratuit, în schimb, iar ei da? De ce, dacă îndrăznesc să protestez, sunt acuzat că îi discriminez? De ce, din cauza „conaţionalilor”, toată Europa mă identifică cu ei şi de ce trebuie să suport asta? De ce eu am obligaţii şi ei numai drepturi? De ce vor ca noi să-i numim romi, deşi ei între ei îşi spun ţigani? De ce ţara mea e pe cale să devină o ţigănie, din cauza posturilor de televiziune care îi promovează obsesiv pe cei mai infractori dintre „conaţionali”, şi din cauza preşedintelui meu, care se cumetreşte cu ei?

Toate acestea sunt întrebări la care, probabil, nu mi se va răspunde. Dar nu contează. M-am născut în România. E, poate, singurul lucru care nu se va schimba niciodată.





...

8 comentarii:

  1. ABSOLUT ADEVARAT!!!Personal m-am lovit de toate astea.Nu s-a vrut si nu se vrea o educare,nici intelectuala si-cu atat mai putin civica a ,,conationalilor" acestia,cu toate fondurile europene,care s-au alocat-si care fie vorba intre noi-nu stim in ce buzunare au intrat-fiindca ar trebui luate aceleasi masuri si fata de alti ,,conationali"care vor sa ciunteasca Romania si chiar fac asta ,putin cate putin,de 22 de ani incoace.Atata timp cat, insasi presedintele incalca voit constitutia tarii,atata timp cat inaltii demnitari ai tarii sunt demascati ca ultracorupti-tocmai acei ce ar trebui sa pazeasca cu sfintenie aplicarea corecta a legilor-nu se va rezolva nimic!Vom continua -toti cetatenii onesti ai acestei tari-sa fim umiliti si desconsiderati in propria noastra tara si in lume- atata timp cat NOI TOTI nu vom lua masuri de stopare.Mereu s-a spus despre romani ca sunt lasi,prosti,lenesi-lucruri ce ni s-au bagat in cap-tocmai ca sa devenim asa!Realitatea este ca romanii se tem de varsarea de sange care s-ar isca daca ar iesi masiv in strada-fiindca in stadiul la care sa-au adus lucrurile-nu se va putea fara asta...Si in plus,NU AM FI SPRIJINITI DIN AFARA-CHIAR DIMPOTRIVA!!!DE ACOLO CHIAR NI SE TRAG TOATE!!!Sunt multe lucruri de spus-inlantuite unele de altele...O ROMANCA FRUSTRATA-Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  2. Cand am iesit in strada in "89,nu m-am gandit nicio clipa sa trag ceva foloase dupa asta si nici nu m-am batut cu pumnul in piept pentru ce am facut,am considerat de datoria mea sa o fac-pentru binele generatiilor viitoare-nu mi-am imaginat nicio clipa ca vom ajunge sa traim satfel de timpuri si de profunda degradare civica!!!Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  3. Cand ramai “cu gura cascata” (adica vreau sa zic cand “dai pe spate”!..), privind la palatele lor de dimensiuni “astronomice”, cand te “minunezi” de opulenta interioarelor, cand privesti acoperisurile “in cascada” pline de cetarne si cocosi argintati, de-o sclipire (sau mai bine zis clipocire?!...) ce rivalizeaza cu cea primita de la batranul si perimatul soare, pus de data acesta in umbra... cand masori, cu pasul tau mult prea mic, miile de metrii patrati pe care isi desfasoara splendoarea aceste “OZN”-uri ale arhitecturii mult prea moderne la care noi, muritorii de rand, nici nu “indraznim sa visam” , cand vezi kilogramele de aur atarnate de gatul mult prea fin al bebelusilor...de cei mari nu mai vorbim pentru ca nu exista etalon de masurare a greutatii aurului din stifturile si dintii mult prea sclipitori...cand ramai “mut” de atata "admiratie bolnava" privind lafaiala in “livingurile” prea puse la punct din cavourile construite special pentru “eternitatea” la care noi nu aspiram (pur si simplu ..pentru ca nu avem atatia bani...!),...cand dimensiunile aero-bolidurilor si culorile lor “roz-bombon pe maracine” pun in umbra unui purice masinutele noastre cumparate de la “second”,...cand nu exista comparatie pentru fascinantii ochelari de soare de culoarea opaca a pacurei, purtati de chipuri sculptate in piatra de-o duritate feroce.....cand....cand...cand..
    Stau si ma intreb: cum si-au strans asa “amar de avutie” acesti oameni?....sa fie asta mare parte din avutia acestei tari?....si in mintea mea se deruleaza incet...incet...scene de “cosmar”. Imi povestea cineva cat de tare a trebuit sa fie, ani de-a randul, pentru a nu intra in “card” cu “cei cu saci si pistoale”. Pentru ca atunci cand ajungi sa ai ceva comun cu tipul acesta de “comercianti” , esti terminat! A trai in continuare ca om normal, este aproape imposibil. E foarte complicat sa-i ai in “preajma” si sa ramai un om bun si corect. Orice demers ai avea împotriva lor, te aproapie sinistru de conditia acestora.

    DOR, de tara mea minunata

    RăspundețiȘtergere
  4. E adevarat ca acestui gen de „conationali” ni se datoreaza in primul rand imaginea proasta in lume. Poate ca rromii poarta o mare parte din vina directa a ceea ce se intampla, insa ei sunt numai ‚fata”, in spatele careia sunt cei de la putere. Cred ca problema trebuie cautata cu adevarat acolo. Nu ar fi fost si nu ar fi atata faradelege in tara asta fara vointa celor care conduc tara. Jocurile se fac in spatele usilor inchise. Iar cei din fata sunt pionii folositi. Asta nu inseamna deloc ca "acesti pioni" nu au partea lor de vina, propria contributie.
    Cu durere in suflet spun ca sunt unii dintre noi care ar putea pretinde ca acesti „conationali” isi merita numele de rromi pentru ca ei se comporta dupa modelul celor care ne conduc.
    E drept ca ei se manifesta vizibil in strada, zgomotos, facandu-si propria lege, nerespectand nici o alta lege, pe cand cei de sus se manifesta dupa masca de politicieni, la adapostul justitiei si institutiilor pe care si le-au subordonat.
    Multi spun ca asa ne trebuie pentru ca noi i-am ales si investit cu votul nostru. Dar nu cred ca este chiar asa. Pentru ca cei pe care ii alegi, de cele mai multe ori, numai dupa ce ajung la putere, se transforma din "miei blanzi" in "lupi feroce".
    Asadar, problemele trebuie rezolvate in primul rand in institutiile care conduc tara. Ei sunt primii care isi fac la greu „partea leului” si dispretuieste tot ce are de a face cu fiinta umana in aceasta tara.

    AMaria

    RăspundețiȘtergere
  5. Numai ce am citit acest articol si aceste comentarii si imi dau seama cata dreptate are fiecare in felul lui.
    Celor are au fost la putere, de-a lungul acestor ani de tranzitie, sunt cei carora nu le-a pasat deloc ca tara asta se transforma, dintr-o tara frumoasa, cu ceva putere economica, intr-o tara vandalizata, lasata in voia „lupilor” infometati la fel de mult ca si ei. Ei au adus-o la stadiul de „sclav”.
    Ei se ocupă de prăbuşirea celor din jur, şi tocmai ei sun cei care isi traduc gesturile ca fiind unele de mare rafinament si de mare valoare in salvarea acestei tari de la prabusire.
    Eu nu spun ca rromii nu ar fi aceia care poarta marea parte de vina, dar nu numai ei sunt cei care ne-au distrus imaginea in Europa, ci si unii cetateni romani, indiferent de etnie, care au profitat de posibilitatea liberei circulatii pentru a face infractiuni in toata Europa si pentru a duce proastele obiceiuri pe care le aveau si aici.
    Strainii sunt deranjati de aceleasi tare ale unor „conationali” de-ai nostri care ne deranjaza si pe noi aici: dispretul fata de lege si ordine, badarania, hotia, violenta.
    In primul rand trebuie rezolvate aceste probleme aici in tara, si pentru asta trebuie sa se implice foarte multe institutii ale statului – justitia, politia, legislativul, etc.
    Tarile europene mai bogate sunt o mare atractie pentru infractori, si daca acestia sunt destul de multi aici in tara, cei plecati in strainatate „par” sa fie si mai multi.
    Spun „par”, deoarece pe cel care se poarta corect nu-l intreaba nimeni din ce tara e, dar cand e unul prins incalcand legea, daca e strain, imediat se pune intrebarea de unde vine.

    Cu tot respectul pentru cei de aici,
    Antonio

    RăspundețiȘtergere
  6. O discutie despre imaginea Romaniei in lume, o discutie despre durerea fiecarui om de bine din aceasta tara, care se simte de multe ori strain in tara lui tocmai din cauza comportamentului ce lasa de dorit din partea multor conationali certati cu legea, cu bunul simt, poate fi lunga si dureroasa. O tara in care sistemul de valori s-a rasturnat, incat nu mai stii ce si cine este voloros, ce si cine reprezinta Romania. In ultimii ani, s-au aruncat zeci de milioane de euro de catre Guvern pentru spalarea imaginii Romaniei in lume. Si totusi ma intreb, de ce pentru acesta imagine, murdarita in ultimii 20 ani, nu s-a luat nici o masura de cei care sunt in primul rand responsabili de „tolerarea” acestui comportament care lasa de dorit, de cei care conduc destinele tarii si sunt responsabili de propriul comportament. De ce, cand imaginea romanilor a fost terfelita in presa occidentala, nu s-a luat nici o atitudine?
    Avem atatea valori, pe care nu stim sa ni le promovam, de-o onestitate si bun simt iesite din comun. Adevarate valori care ne-ar reprezenta cu brio oriunde in lume. Dincolo de orice interes politic, ele sunt cele care ar schimba imaginea Romaniei. Acestea sunt valorile care ne-ar putea reda tara inapoi.
    Dorina

    RăspundețiȘtergere
  7. "De ce vor ca noi să-i numim romi, deşi ei între ei îşi spun ţigani?" Asta e culmea ipocriziei, dar asta e cel mai mic pacat al lor. Europa intreaga s-a saturat de ei, noi ne-am saturat de ei si apunand asta imi dau seama ce mandri sunt "conationalii" ca au reusit aceasta performanta. La ei valorile sunt inversate. Ce ar trebui sa-i rusineze ii face mandri.

    RăspundețiȘtergere
  8. Toate se vor rezolva doar cand munca cinstita va aduce bunastare...iar hotia va aduce temnita. Problema e ca la conducerea tarii dupa 90 au ajuns HOTII!!!! Si din pacate tot ei conduc si azi.Am votat Basescu pt-ca vorbea de tepe....nu stiam ca sunt pt. noi.Nu sunt sigur dar eu zic ca anul asta trebuie sa incercam cu USL.

    RăspundețiȘtergere

Vă rog să vă semnaţi dacă doriţi să comentaţi, ca să ştiu cine mi-a călcat pragul blogului :) Mulţumesc.