duminică, 18 iulie 2010

Monkey Business

...


Monkey Business a fost lansată oficial pe albumul „Ultimate Collection” (2004). Nu am prea auzit-o difuzată, probabil că sunt mulţi oameni care nu ştiu de această melodie, dar aş vrea să vorbesc despre ea, pentru că mie mi se pare că e o piesă de rezistenţă a lui Michael Jackson, o dovadă în plus a talentului său exceptional, a abilităţii de a jongla cu diverse stiluri muzicale şi, nu în ultimul rând, a faptului că îşi alegea subiectele din viaţa reală (nu neapărat a lui proprie).

Doamne, ai milă,
Doamne, ai milă,
asta nu e bine pentru mine,
nu-mi e de niciun folos, iubito;
Doamne, ai milă,
Doamne, ai milă,
asta nu-mi face bine, iubito,
spune-mi ce se întâmplă, iubito


Monkey Business e compus de Michael Jackson încă din anul 1989 şi produs împreună cu muzicianul Bill Bottrell (cu care a colaborat încă din perioada The Jacksons). Melodia trebuia să intre pe albumul „Dangerous” dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Având influenţe R&B, pop, hip-hop, blues, funk, rock, Monkey Business vorbeşte despre nişte lucruri urâte care se întâmplă în jurul nostru – lucruri precum: depravare, bârfă, ipocrizie.

De fiecare dată când vreau să spun asta, mi-e prea greu;
nici măcar nu aş vrea să o spun vreodată,
din cauză că e o blasfemie;
toată lumea îşi bate joc de iubirea altcuiva
în faţa mea;
s-ar putea să te spun –
nu mă provoca


Mi-a fost destul de greu să traduc versurile, în primul rând pentru că Michael Jackson adoptă aici un stil de pronunţie „sugrumat”, adaptat ritmului sacadat (din cauza asta cred că şi versiunile care circulă pe internet privind versurile cântecului sunt variate), apoi pentru că stilul hip-hop se axează pe folosirea unor expresii care la prima vedere par că nu se leagă între ele; şi nu în ultimul rând pentru că în Monkey Business Michael foloseşte expresii de argou („slang” în engleză) care de multe ori sunt ambigue în semnificaţii şi care, chiar luate în context, pot avea mai multe interpretări.

Fratele tău a făcut copii cu soacra ta
aş putea să mor pe loc din cauza a ceea ce am văzut;
am prins-o pe mama ta, o făcea cu un tânăr;
nu are cum să-ţi placă faptul că mă uit fix la tine;
încetează, e prea mult,
prostiile astea te duc la vale


Se pare că „monkey business” înseamnă „comportament răutăcios sau înşelător” şi, dacă privim versurile din acest punct de vedere, melodia se referă la oameni care în realitate sunt, acţionează şi se comportă cu totul altfel decât par. E vorba aici despre duplicitate, despre aparenţe înşelătoare, despre masca ipocriziei. Adulter, desfrânare, minciună – toate acestea sunt lucruri care te-ar putea face să ridici privirea spre cer, deznădăjduit: „Doamne, ai milă” – dar Dumnezeu, care le vede şi nu le împiedică, s-ar putea să-ţi răspundă: „ nu mă lua cu «mila», chiar dacă-ţi plezneşte pieptul, nu mă impresionezi”... s-ar putea să nu dea doi bani pe îngrijorarea ta.

Doamne, ai milă,
Doamne, ai milă,
nu mă lua cu „mila”
nu-l mai invoca pe Dumnezeu, iubito,
Doamne, ai milă;
chiar dacă-ţi plezneşte pieptul
nu mă lua cu „mila”–
nu deznădăjdui, iubito


Cred că expresia noastră „a se maimuţări” (a se izmeni, a se purta fără naturaleţe) se potriveşte în context, iar „monkey business” s-ar putea traduce foarte bine cu „maimuţăreli”. Cântecul începe şi se încheie cu nişte voci de maimuţe, iar mesajul e clar: maimuţa e un animal simpatic şi care ne amuză atunci când se prosteşte; dar dacă încerci să o imiţi, nu reuşeşti decât să fii penibil. Nu cred că e doar o întâmplare faptul că Monkey Business a fost compus în perioada în care Michael îl avea pe Bubbles şi în care tabloidele începuseră să ironizeze relaţia lui cu cimpanzeul, la fel de bine cum e posibil să existe o corelaţie între Monkey Business şi Leave Me Alone, care a fost compus cu foarte puţin timp înainte.

De fiecare dată când vreau să spun asta, mi-e prea greu;,
am impresia că toată lumea îşi bate joc de iubirea altcuiva
e cumplit ceea ce văd,
mai bine las-o baltă;
aş putea să te spun;
aşa că nu îndrăzni să te pui cu mine


Monkey Business abordează un aspect universal, care caracterizează, din păcate, întreaga societate. Uitaţi-vă la televizor: suntem bombardaţi până la spălarea creierului cu manelişti, sexi-brăilence, poponeţi şi cu teme idioate gen „cine cui i-o mai trage” – iar subiectele cu adevărat importante sunt ascunse, ca de exemplu cel în care politicienii şi marii evazionişti (aşa-zişii oameni de afaceri care dirijează totul din umbră) ne-o trag nouă, tuturor, cu mult sârg, în timp ce noi ne ocupăm să dezbatem pe la colţurile blocurilor cu cine îşi fac piţipoancele vacanţa sau la ce nuntă a mai cântat Salam. E criză, ni se taie din venituri şi suntem împovăraţi cu alte şi alte taxe (de parcă macacilor care ne conduc le-ar fi teamă să nu pierdem poziţia de leaderi în topul ţărilor cu cele mai multe taxe), dar ce contează, noi să fim sănătoşi ca să putem bârfi în continuare despre „vedetele noastre de carton”. Cam despre asta vorbeşte şi Michael Jackson în Monkey Business.

Citesc ziarul şi mi se pare incredibil ceea ce se întâmplă
cineva i-o trage cuiva şi pe deasupra şi pe dedesubt
guvernul nu vrea să-mi respecte drepturile
şi sunt de-a dreptul furios;
s-ar putea să-mi dau drumul la gură,
aşa că nu te maimuţări cu mine


Există o trupă canadiană numită „Rush”, care are un cântec intitulat „The Main Monkey Business”. Întrebat despre titlu, Geddy Lee, solistul vocal al trupei, a spus că vine de la o expresie pe care o foloseşte mama lui atunci când se referă la o persoană care caută să facă ceva ce nu e bine. „Îi povesteam despre cineva care voia să facă o petrecere cu beţie şi scandal iar mama a spus: «ei bine, cred că aici e vorba de o treabă de maimuţe». Am întrebat-o: «ce fel de treabă de maimuţe?» iar ea mi-a răspuns” «aia principală».” Ideea de „monkey business” a fost dealtfel abordată de mulţi artişti, de la marele Chuck Berry („Too Much Monkey Business”, preluat ulterior de Beatles şi Elvis Presley), la Skid Row, Pain, Black Eyed Peas, Eric Herman, Nick Kershaw – şi bănuiesc că mai sunt mulţi, mulţi alţii.

Fratele tău are copii cu soacra ta
aş putea să mor pe loc din cauza a ceea ce am văzut
am prins-o pe mama ta, o făcea cu un tânăr,
nu are cum să-ţi placă faptul că mă uit fix la tine
fratele tău a sărutat-o pe soacră;
aş putea să-i spun tatii ce am văzut;
Oh, Doamne,
fratele tău n-a făcut niciun ban,
stând degeaba şi lăudându-se cum ţi-a tras-o;
ajunge, e prea mult,
tâmpeniile astea te duc la vale.


Versul repetitiv din final îl simt plin de revoltă: your business is my business – adică „ocupaţia ta sunt treburile mele” sau, cu alte cuvinte, „în loc să-ţi vezi de ale tale, te freacă grija de ceea ce fac eu”. Din câte se aude, tot spre final, i-a „scăpat” şi o înjurătură, ce-i drept acoperită de backing :), iar asta nu face decât să puncteze revolta lui Michael Jackson, supărarea lui în legătură cu ceea ce se alege de rasa uman(oid)ă.

Îmi place mult Monkey Business, mai ales refrenul, are un ritm care, dacă-mi dă voie Sorpya să o citez, „mă face paf”. Iar despre vocea lui Michael Jackson, ce să mai spun? E grozavă, felul în care trece de la timbrul jos din strofă la cel înalt din refren; de la notele molcome de blues la cele puternice de rock, dă sarea şi piperul melodiei. Nu regret decât atât: că Michael Jackson a trebuit să scrie asemenea versuri, că lumea e chiar atât de murdară cum o descrie el aici... şi că, aşa cum foarte bine spunea cineva într-un forum: "I bet the guys who did bad things to Michael Jackson had their monkey business done..."






...

30 de comentarii:

  1. Buna dimineata. Mai am cuvinte? NU. Ce imi pare rau este ca nu ati avut ocazia sa-l cunoaste-ti. De fapt nu, nu a avut el ocazia in lumea aceea nebuna in care traia, sa cunoasca un om, pe dumneavoastra. Am mai spus-o si ma repet, gandindu-ma si doar pot sa-mi imaginez nivelul discutiei dintre dumeavoastra si Michael Jackson. Citindu-va versurile, gandul m-a dus, inafara de treburile murdare din societate, la fratele lui Jermaine si la Randy. Au acolo o incurcatura cu sotiile si cred ca lui asta nu i-a convenit niciodata. Va rog frumos sa continuati cu ceea ce faceti. A...si felicitari pentru postarile in engleza.
    rig.veda

    RăspundețiȘtergere
  2. Mihai multumesc mult pentru explicatii, melodia o stiu de mult, dar erau multe chestii pe care nu le pricepeam.

    RăspundețiȘtergere
  3. asa e si eu tot la jeramine si la randy ma gandeam cand citeam, ca au avut copii cu o singura femeie, intai a fost cu randy apoi s-a dus la jeramine si el a primit-o stiind ca a fost sotia fratelui sau, se pare ca Michael nu putea sa inteleaga asa ceva, cine ar putea?!
    M&M doi genii, super verusrile lui Michale si super comentarilul versurilor, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. ce bine e sa asculti melodia intelegand mesajul versurilor, nu o cunosteam, multumesc pentru comentariu

    RăspundețiȘtergere
  5. Dupa cite vad eu Mihai scrie si explicatii la versuri, dar se pare ca nu se citesc alea, acolo scria Mihai ca aceasta melodie este facuta in 1989, atunci cum sa se refere el la Randy si Jermaine ? este clar ca se refera la lumea in care traim urita, meschina, in care sexul primeaza mai mult decit toate regulilele bunului simt

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma intrebam cu ceva timp in urma ce inseamna "monkey business" si ce zice Michael in acele versuri... sincer nu intelegeam mai nimic. Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  7. am citi tot comentariul de la primul aliniat pana la ultimul, citisem ca versurile sunt scrise in '89 iar melodia lansata oficial in 2004, dar nu stiam exact cand a inceput relatia lui jeramine cu alejandra, am cautat si in anii '90 au avut primul copil, chiar daca Michael a scris in general, versurile te duc cu gandul la situatia lui randy, alejandra si jeramine :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Asta e o melodie pe care cred ca am ascultat-o cel mult de doua ori tocmai pentru ca nu am fost in stare sa-i patrund sensul si tu ai facut-o foarte bine.Si sincer nu am citit pana acum nici o postare de-a ta altcuiva,le-am pastrat pentru mine,de data asta insa nu m-am putut abtine si am spus-o si altora.Melodia e prea tare si postarea ta e beton ca sa folosesc un cuvant potrivit cu acest cantec.Cred ca Michael a fost inconjurat de o multime de oameni falsi,ipocriti,mincinosi si depravati si spre deosebire de multi nu a stat indiferent ci si-a aratat dezgustul prin versuri.

    RăspundețiȘtergere
  9. ce pot sa spun?nu am cuvinte...am petrecut jumatate din zi ,,rasfoind,,muzica lui Michael insotita de comentariile tale...m-a facut sa ma simt mult mai bine...de fapt,de la moartea lui,ascult muzica aceasta obsesiv,ma ajuta sa trec peste zile mai grele...sau imi confirma zilele senine...nestiind engleza(fac parte din generatia ,,rusa la putere,,) ascultam muzica lui si-mi placea fara sa stiu exact ce spune, o simteam pur si simplu in sufeltul meu, in mintea mea.multi imi spun ,,de ce nu l-ai mai ascultat cand traia,cand toata lumea il blama?nu-l mai ascultam nu pentru ca l-as fi uitat vreodata,tineretea mea a fost insotita de dansul lui,de muzica lui,pur si simplu viata ma purta in ultimii ani ca pe un robot ,departe de tot ce-mi placea...n-am crezut niciodata tampeniile ce s-au scris despre el,pur si simplu comentam scurt ,,iar nu mai au ce scrie si vorbesc aiurea sa-si castige audienta,,si treceam prin viata mea anosta mai departe...cand a murit,am zis ca e o gluma proasta a sotului meu,care stia ca-mi place si n-am crezut pana la comemorare...imi doream cu ardoare sa fie o stire tampita si atat...dar...a trcut un an si eu... ascult obsesiv si caut mereu in stirile din ce in ce mai vagi care apar magia lui...nu va pieri niciodata!imi place sa-ti citesc comentariile...parca imi aduci inapoi ceva demult pierdut ,ceva drag uitat si regasit...mi-e dor de mirajul Michael,mi-e dor de zambetul sagalnic al tineretii lui,de zambetul din ce in ce mai stins al ultimilor ani...se schimba in ani,dar ochii,ochii aceia plini de lumina au ramas aceiasi ,desi in ultimii ani ii ascundea in spatele ramelor ochelarilor ca sa se ocroteasca...de-as pute intoarce timpul inapoi...merita macar la sfarsit sa se bucure si el de normalitate,sa-si vada copiii mari ...geniul artist nu-i va pieri niciodata,dar omul,dupa care el a jinduit ,nu-i s-a dat ragazul de a se bucura de viata...pacat

    RăspundețiȘtergere
  10. sa ne incanti in continuare ,sa nu renunti la aceste postari

    RăspundețiȘtergere
  11. Multi oameni au comportament de maimuta ... imita ce fac altii fara sa se gandeasca la consecinte. Pentru acestia de fapt nu exista consecinte, pentru ei exista numai satisfactia de moment(cand eram copil citeam basme chinezesti si japoneze, in povestile in care aparea ca personaj o maimuta, aceasta se remarca prin rautate, era simbolul rautatii) ... piesa pune in lumina apucaturile rele ale semenilor nostri, pornind de la comportamentul imoral

    "Fratele tău are copii cu soacra ta..."

    "am prins-o pe mama ta, o făcea cu un tânăr..."

    "fratele tău a sărutat-o pe soacră...."

    "fratele tău n-a făcut niciun ban
    "stând degeaba şi lăudându-se cum ţi-a tras-o..."

    pana la aspecte politice din viata

    "cineva i-o trage cuiva şi pe deasupra şi pe dedesubt..."

    "guvernul nu vrea să-mi respecte drepturile... "

    Cat despre faptul ca in cantec se regaseste povestea triunghiului Randy - Alejandra Oaziaza - Jermain nu putem sa-l excludem... piesa a fost scrisa in '89... dar in 89 Randy era insurat cu Eliza si tot in 89 Alexandra ii oferea o fiica...apoi in 90 naste si Eliza tot o fata... de fapt nu stim pe cine cu cine a inlocuit Alexandra O... si Randy si Jermain au avut vieti amoroase foarte zbuciumate...probabil ca Michael stia despre lucrurile care se intamplau in familia lui mai mult decat s-a lasat sa se vada inafara ei...poate ca de asta a si vrut sa pastreze distanta fata de ei...nu i-a renegat, dar pur si simplu nu a mai vrut sa vada zi de zi cum isi traiesc ei vietile



    Niculina

    RăspundețiȘtergere
  12. Mihai...iti dau voie:))
    Ce pot spune??? in primul rand, ma bucura enorm ca ai abordat si aceasta melodie...intr-adevar este ceva mai dura, dar nu-i lipseste aspectul realitatii. Stiu melodia si o ascult mereu, dar repet pentru a nu stiu cata oara...desi inteleg ce exprima Michael, eu nu as fi capabila sa-mi astern impresiile si gandurile asa cum reusesti tu...asa ca once again APLAUZE!!! le meriti cu varf si indesat.
    Nu in ultimul rand, da-mi voie sa apreciez si gandurile tale proprii referitoare la sexi brailencele dosului :), tre' sa recunosc ca imi place stilul tau "agresiv" cum ai abordat respectivele "teme" cotidiene.

    Multumesc!!!
    Love u all,
    Scorpya

    RăspundețiȘtergere
  13. Mă bucur că vă place Monkey Business, chiar merită, pentru că e o melodie grozavă. Cât priveşte povestea cu Randy şi Jermaine, dacă Michael a avut-o în minte sau nu atunci când a scris Monkey Business, nu ştiu să vă spun. Detaliile privind vieţile fraţilor lui Michael nu m-au interesat niciodată. Habar n-aveam că au avut femei de împărţit, habar n-aveam de triunghiuri conjugale. Sunt convins că lui Michael i-a repugnat chestia asta, dar eu cred totuşi că în acest context, el foloseşte termenul “frate” referindu-se la semeni în general. Amintiţi-vă de “Man In The Mirror” şi de “Keep The Faith”.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu am crezut ca exprimandu-mi o "prima" impresie asupra a ceva (a fost primul gand, specificand asta si cu siguranta am mers mai departe intelegand adevaratul mesaj) pot starni o "discutie". E o lectie pe care am primit-o cu zambetul pe bunze si cu amaraciune. Scuze, Mihai, nu cred ca acesta era feedback-ul pe care il asteptai postand aceasta melodie. Ii cunosc toate melodiile, pentru ca, poate ca si tine, din dorinta de a-i intelege mesajul i-am tradus toate versurile de pe toate albumele si am citit toate cartile scrise de el. Am facut asta pentru ca, el in interviul acordat Oprah-ei, la una din intrebarile ei de tabloid, el i-a raspuns ca, daca vrea raspunsuri, sa-i citeasca cartea, acolo e scris totul.
    Inca odata imi cer scuze, pentru discutia gen tabloid pe care am iscat-o aici. Stiu si iti inteleg perfect mesajul, asa cum vreau sa cred ca il inteleg si pe al lui.
    rig.veda

    RăspundețiȘtergere
  15. Inspirata alegere aceasta piesa, Mihai...avand in vedere vremurile pe care le traim.
    Este impresionant faptul cum melodiile lui Michael, desi sunt compuse in urma cu cativa ani buni, ele sunt extrem de actuale...temele abordate le intalnim in viata cotidiana la tot pasul...din pacate.

    Cred ca asta inseamna si creatia unui geniu...peste decenii, Michael iti canta tie, acum, aici, despre lucruri pe care le traiesti zilnic si in versurile carora te regasesti complet. Da...he's a genius! :)

    Exceptional postul tau si extrem de veridic Mihai...asa cum ne-ai obisnuit. Un post de nota 20 :) Multumesc!

    Va imbratisez!

    RăspundețiȘtergere
  16. Multumesc Mihai! incerc sa nu cumpar tabloide... mesajul lui MJ e inca valabil!
    Pe curand!

    RăspundețiȘtergere
  17. Aici, pe acest blog e ca la scoala, ca la colocviu, proful da o tema si participanti o dezbat si astfel fiecare post al tau Mihai e ca o noua tema si fiecare tema e dezbatuta citita invatata si ca atare imbogateste bagajul de cunostinte iar la sfarsitul "cursului" participantul trebuie sa stie........... si datorita tie Mihai noi stim acum cu siguranta mai multe si mai importante lucruri despre , in primul rand muzica lui Michael, muzica lui Michael in care nu avem vreo melodie care sa nu aiba tema dar mai ales mesaj si poate chiar sa cuprinda o bucatica din sufletul, din trairile , din ceea ce si dorea sau ura (ura impropriu spus pt ca Michael nu ura)iar aceasta melodie vine si spune multe despre gandirea si moralitatea lui Michael caruia nu i placeau sub nici o forma relatiile la intamplare, viata asta care se axeaza numai pe sex si bani, vartejul acesta in care nu mai exista decenta in relatii , lucruri de altfel care i au facut pe altii sa l considere pe Michael in fel si chip doar ca nu se ralia la tiparul lor
    Mihai, sper ca acest "curs" sa nu se termine dar totusi sa ne promovezi pe toti deoarece si pentru ca suntem cu siguranta mai bogati dupa fiecare post al tau
    Multumim

    Acum as dori va va propun ceva pentru 29 august
    M am gandit sa dam comanda de un mare tort cu chipul lui Michael si sa l impartim fie la monument in Herastrau fie la o casa de copii , unde mi se pare mai plauzibil desi as dori sa se intample asta in Herastrau astfel determinandu i pe oameni sa vada si sa simta ca Michael traieste prin noi si ca intr adevar Michael a fost si mai este o persoana foarte importanta pentru multa lume de aici de la noi si de oriunde din lume
    Vreau sa va spun ca m am gandit la un tort mare mare cam un metru pe un metru cu chipul lui si am zis ca o sa ma duc zilele astea sa ma interesez la o cofetarie cam cat costa si sa punem mana de la mana si sa o facem
    Astept sa mi spuneti si parera voastra
    AAAAAAAAA si baloane albe multe ca sa le dam drumul spre cer ca fie puzderie ( asa mai fac si altii din alte parti)
    pt voi ZUZA

    RăspundețiȘtergere
  18. Ruxy,astazi este ziua ta,La multi ani,sa fi sanatoasa si sa ai parte de multe bucurii in viata,iti doreste cu drag,

    Liliana

    RăspundețiȘtergere
  19. Stie cineva ceva de Irina de la Constanta?
    Daca nu ma insel nu mai avem noutati de la ea,cam demult!!

    RăspundețiȘtergere
  20. Zuza, draga, de acord cu propunerea ta, si mai sper ca de data asta poate ne vedem cei de pe acest blog minunat in Herastrau pe 29 august, eu una vin.

    RăspundețiȘtergere
  21. Zuza ,ideea ta e minunata.La o casa de copii ma gandesc si eu ,acei nefericiti s ar bucura enorm si pentru ca Michael ar fi ales aceeasi varianta.

    RăspundețiȘtergere
  22. Stiam de aceasta melodie dar nu am ascultat-o prea des,tocmai pt ca imi era greu sa-mi traduc continutul.Multumesc Mihai pt ca acum pot sa inteleg continutul.Si la fel ca si in majoritatea pieselor si aici se vede revolta lui Michael impotriva mizeriei lumii in care traim.Chiar daca ma repet, am s-o spun din nou:Michael a fost si va ramane ,,un Gentleman care a incercat sa traiasca intr-o lume care nu era a lui,dupa legile unei lumi care a pierit demult.''Expresia nu-mi apartine,se regaseste in cartea ,,Pe aripile vantului,,,carte pe care am citit-o demult in tinerete dar consider ca i se potriveste ca o manusa.Lumea plina de iubire,bunatate,credinta si daruire din pacate nu mai exista de mult...
    ,,Life ends when you stop dreaming. Hope ends when you stop believing. Love ends when you stop caring." - Michael Jackson

    Ignorati-l pe Bashir si ascultati-l pe Michael doar, in link-ul de mai jos...

    Michael Jackson talks about happiness (unreleased footage):

    http://www.youtube.com/watch?v=-xCKixAtO5M

    Alina

    RăspundețiȘtergere
  23. A fost odata un om care si-a pastrat inocenta, sufletul de copil, jumatate de veac si atunci a plecat acasa… acolo unde nu mai exista suferinta.
    Acestui om ii placea sa stea in preajma copiilor, sa se joace cu ei, sa ii ajute, sa le observe comportamentul, si era foarte calm, explicandu-le cu rabdare atunci cand greseau. Facea totul ca lor sa le fie bine pentru ca ii iubea sincer, iar ei simteau asta. La randul lui, el simtea ca este iubit si inteles de cei mici. Ii placea sa se piarda in lumea lor de basm pentru ca si el era un copil in inima lui, era Peter Pan.
    Se intelegea cu copiii de orice nationalitate, si pe care ii cunoscuse doar cu 5 minute inainte ; vorbeau aceeasi limba- cea a iubirii neconditionate.
    Adultii l-au tradat, s-au folosit de el, de imaginea si de banii lui, i-au ranit sentimentele. Copiii i-au ramas alaturi.
    Dar a venit o zi in care ceva neasteptat s-a intamplat: un copil l-a tradat.. de fapt, a fost obligat de adulti.. si el stia asta si nu l-a acuzat…
    Rana din sufletul lui parea ca devine din ce in ce mai mare; trecea de la soc la disperare, scene de deznadejde cumplita… era o pedeapsa prea mare.. si pentru ce? Era o durere pe care nu credea ca o va trai vreodata…
    “anything for money… lie for it, ..even sell my soul to the devil..”
    Acest episod tragic din viata sa l-a facut mai puternic , l-a determinat sa lupte impotriva tuturor cu curaj, indarjire, hotarare si inteligenta, pentru drepturile lui si ale celorlalti.
    Ceea ce nu am spus este ca acest om era artist- un adevarat artist, daruit nu numai cu talent, ci si cu har.
    Pe cand autorul acestei bucati de poveste avea 2 ani, marele artist a dedicat albumul sau de revenire dupa marea criza din viata sa, copiilor lumii si a semnat “Cu iubire, MJ”.
    Peste ani, dupa ce si-a intemeiat o familie si si-a vazut cei trei copii crescand tot mai frumosi cu fiecare zi, iar odata cu ei si inima lui, a aparut un copil pe care (ca si pe multi altii de-a lungul timpului) a vrut sa il ajute pentru ca era bolnav. L-a ajutat cu tot ce era nevoie material, apoi l-a ajutat sa se vindece din interior prin iubire, credinta, rugaciune.
    Dar rasplata nu a fost pe masura faptelor sale bune si din nou un copil l-a “atras” intr-o “capcana” din care parea ca nu va scapa.
    “Anything for money..”

    RăspundețiȘtergere
  24. (continuare)
    Dar a scapat.. insa cu un gust amar, dupa nopti nedormite, comportament inuman (din nou!) din partea multora…. Prea multa suferinta…
    Si totul pentru ca voia sa ajute, pentru ca voia sa ii vindece prin iubire pe oameni. Dar lumea este guvernata de bani, de materialism, si suntem orbiti- nu reusim sa vedem iubirea, adevarul, si aruncam cu noroi, aruncam cu pietre…
    Si doare… cand stii ca cei mai buni au fost doborati, doar pentru ca erau mai buni si puteau schimba lumea in bine… Ignoranta, Invidia, Lacomia, faptul ca nu mai gandim noi, ci suntem condusi ca niste roboti si ajungem sa nu mai simtim nici durerea, ca iubirea se pare ca a disparut de mult din inimile si din viata multora…. Toate acestea duc spre declin… Ii ignoram, ii inlaturam pe cei de la care putem invata ceva folositor si ii primim in casele si sufletele noastre pe cei care…
    Si atunci cum sa nu ramai “dezarmat”, tu care ai posibilitatea de a te informa, de a cunoaste prin toate simturile date de Dumnezeu, dar ignori aceasta sansa, cand ai in fata ta un copil care nu a primit darul auzului , nici pe cel al vorbirii, dar se chinuie sa comunice, sa se exprime si se bucura de lucruri marunte pe care noi nu le luam in seama..sunt prea marunte pentru noi pentru ca nu reprezinta lumea materiala… Pacat.. Ar trebui sa invatam de la astfel de copii.
    Acest copil s-a apropiat de un necunoscut, curios sa vada ce scrie asa de atent in caietul sau de notite. Necunoscutul scria: “LOVE lives forever – Michael Jackson”. Copilul, pentru ca nu putea sa se exprime altfel, a pus degetul pe foaie acolo unde erau scrise acele cuvinte si s-a luminat la fata, a ras cu ochii si cu inima si a incercat sa pronunte cuvintele… La intrebarea necunoscutului: “Si tie iti place Michael Jackson?” scrisa intr-un colt al foii, copilul a raspuns cu un scris apasat: “DA!!!” , avand o stralucire aparte in priviri.
    Noi, cei care l-am auzit, ne-am bucurat cu totii macar o data in viata de muzica lui, dar nu am reusit sa il vedem si sa il auzim cu adevarat. Acest copil nu i-a auzit muzica, nici vocea angelica, dar i-a vazut chipul si l-a simtit, l-a vazut si auzit cu adevarat.
    Necunoscutul a fost foarte uimit de aceasta intamplare neasteptata.. si cum putea sa fie altfel?! Mai ales in aceasta lume..aceste zile… insa un om a reusit sa schimbe multe…
    Vreau sa cred ca nu e prea tarziu si se va schimba lumea si va fi mai bine pentru toti. Vreau sa cred ca vom reusi sa facem lumea un loc mai bun, prin iubire.

    RăspundețiȘtergere
  25. as vrea sa spun ceva in legatura cu faptul ca te plangeai ca tot mai putini scriu pe siteul tau si ca e pacat...poate ca ar trebui sa scrii si sa pui filmate care circula pe net si you tube despre viata lui michael, despre moartea lui ,despre conspiratia impotriva lui etc...despre cine sta in spatele mortii sale..pe cat de bine scrii tu despre cantecele sale si pe cat de bine ni le povestesti cred ca multi sunt interesati si de ceea ce am scris mai sus..ai scris ceva la inceput dar cred ca se poate face mai mult..sunt multe filmate pe you tube cu marturii ,interogari despre ceea ce i s-a intamplat etc...tu stii engleza ..poate daca le-ai traduce pt toti si le-ai pune pe siteul tau...am vazut si observat ca majoritatea fanilor sai nu au inteles adevarul despre el si nici mesajul sau..se cearta ,se injura dar cel mai rau este faptul ca tocmai sony si cei care stau in spatele acestei sigle au castigat cel mai mult de pe urma lui si sunt cei care probabil au jucat un mare rol (rol hotarator )in moartea lui...in loc sa boicoteze filmul si tot ceea ce vinde sony despre si cu michael, fanii (si nu numai)i-au imbogatit tocmai pe cei care l-au masacrat.cred ca multi inca nu au inteles ce si cum..in plus cei care stau in spatele mortii lui michael sunt cei (sau cel putin sunt o parte)din cei care masacreaza zi de zi noi toti ..pe cat de frumos este sa vorbim despre creatia sa artistica eu cred ca nu este de ajuns..dar in fond asta este doar parerea mea ..este siteul tau...decizi tu..ciao!have a nice day!

    RăspundețiȘtergere
  26. A diseca viaţa unui om, a întoarce pe toate părţile circumstanţele dispariţiei sale şi a face, la nesfârşit, tot felul de presupuneri despre toate astea, e exact ceea ce fac tabloidele şi televiziunile. Eu nu mă pricep la asta, nu-mi place şi nici nu vreau s-o fac. Ştiu că oamenii sunt ahtiaţi după bârfă, ştiu că scandalul are cel mai mare rating, dar eu nu urmăresc asta şi în niciun caz nu sunt de acord cu sintagma pe care Adriana tocmai a citat-o: „anything for money”... şi pe care Michael a ironizat-o atât de corect. Ştiu că, în zilele de astăzi, hrana spirituală nu mai e apreciată; ştiu că ne interesează din ce în ce mai puţin să înţelegem lucrurile care ne-ar ajuta să evoluăm, şi din ce în ce mai mult lucrurile care ne duc înapoi la stadiul de oameni ai cavernelor. Eu nu urmăresc să fac rating; după cum probabil aţi observat, nici măcar nu postez reclame pe blog. Ideea cu filmele subtitrate e OK, unele chiar ar merita sa fie traduse (cum ar fi de exemplu documentarul „Michael Jackson: The Final Days”, difuzat pe CNN pe 25 iunie şi pe care ştiu că unii nu l-au văzut); doar că eu nu ştiu să pun subtitrari. Cât despre „fanii” care se ceartă şi se înjură din cauză că nu au înţeles mesajul lui Michael Jackson, nu pot să spun decât atât: în mod clar nici nu-l vor înţelege vreodată răscolind prin gunoaiele proliferate de tabloide.

    RăspundețiȘtergere
  27. Mihai,din nou iti multumesc din suflet,m-ai ajutat sa inteleg mai bine aceasta melodie, care desi nu e prea difuzata, continand un mesaj foarte adevarat si din ce in ce,cu trecerea timpului, situatia e tot mai prezenta in realitate, unii oamenii dorind parca sa traiasca in aceasta lume "urata", batjcoritoare, arzand de dorinta de a avea ce are si celalalt sau mai mult, existand parca o anumita competitie intre bunurile materiale pe care le are fiecare, valorile nu sunt promovate si se insista pe un anumit "primitivism". Geniala melodia!!

    Cerasela, felicitari pentru reusita la facultate, ma bucur tare si Dia, mult succes, sa intri acolo unde iti doresti. Si eu tocmai ce am venit, am terminat cu bine. :)

    Zuza, foarte buna ideea cu tortul, sa le facem ziua mai senina acelor copilasi. Sper sa pot veni si eu atunci.

    Ruxy, iti urez si eu "La multi ani!" (cu intarziere), multa sanatate si numai de fericire sa ai parte!

    Va imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  28. Mihai blogul tau este unic... cine vrea sa vada documentare stie unde sa le gaseasca, daca nu stie intreaba unu sau doi prieteni si tot da ele....dar un loc unde sa se studieze creatia lui Michael nu am mai gasit. Nu iti cer sa mentii profilul tu decizi in ce directie merge blogul. Tot ce te rog este sa ne mai suporti asa certareti si pasionali in discutii uneori fara substanta. Noi cei care citim blogul tau nu suntem 'tabloide' si nici nu ni le dorim...dar suntem si noi simpli oameni...avem si noi pacate si metehne dar ne uneste o singura dragoste...

    Niculina


    p.s. eu nu il confund pe Michael cu fratii lui... poate sunt tare de cap..dar cum ii facem rau memoriei lui afirmand ca cei doi frati ai lui au avut ca sotie o anumita femeie cu care au si facut si copii...pai asta e adevarul..nu e nimic fals aici..asa cum nu e fals nici faptul ca Michael se inspira din viata cand crea... Daca supara acest "p.s." va rog pe toti sa-l ignorati.

    RăspundețiȘtergere
  29. Va rog mult sa urmariti toate cele 6 parti!

    http://www.youtube.com/watch?v=4g8x6Pe-h4I&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=rj6RpA05e60

    http://www.youtube.com/watch?v=UD-bIXI9jTE

    http://www.youtube.com/watch?v=Xr8-nKbpBhU

    http://www.youtube.com/watch?v=onnmEAgo_K4

    http://www.youtube.com/watch?v=YydKpl7sfTE


    Mersi Andra si tie la fel iti doresc draga mea!

    LOVE

    Diana

    RăspundețiȘtergere
  30. Yeeey!!! Super idee Zuza :)
    Sper sa reusim sa ne strangem cat mai multi.
    Eu voi fi acolo.

    P.S Felicitari Andra, bafta Dia :*

    Va pup!

    RăspundețiȘtergere

Vă rog să vă semnaţi dacă doriţi să comentaţi, ca să ştiu cine mi-a călcat pragul blogului :) Mulţumesc.