sâmbătă, 31 iulie 2010

Leave Me Alone

...


Leave Me Alone, cuprinsă în albumul “Bad” (1987) ca bonus track, a fost cea de-a opta melodie de pe acest album lansată ca single (februarie 1989). Scrisă, compusă, interpretată de Michael Jackson şi produsă împreună cu Quincy Jones, Leave Me Alone a fost un succes internaţional, ajungând repede pe locul doi în topurile din Spania şi Marea Britanie şi în Top Ten în Noua Zeelandă.

Nu-mi pasă ce tot vorbeşti, iubito,
nu mă interesează ce spui
nu veni să mă rogi să te primesc înapoi
oricum, nu-mi pasă
mereu şi mereu ţi-am dat toţi banii mei
nu mai ai nicio scuză
nu există munte pe care să nu-l pot urca, iubito,
drumul mi-e deschis


Leave Me Alone a fost bine primită de criticii muzicali. Pentru videoclip, Michael Jackson a ales un scenariu inedit. Deşi versurile melodiei se referă la un bărbat dezamăgit de iubita care s-a dovedit a fi o persoană profitoare, în videoclip apar imagini sugerând clar hărţuirea de către media – şi Michael în centrul lor. Paralela aceasta dintre iubită şi media e originală şi surprinzătoare, dar nu lipsită de logică. Media care, pe vremea când era copil, îl adora (sau cel puţin aşa lăsa să se creadă), acum începuse să-l agaseze cu articole tendenţioase şi cu titluri care mai de care mai şocante. Din subiectul revistelor de specialitate, acum ajunsese subiectul preferat al tabloidelor. Aşa încât, nu e de mirare că, folosindu-şi talentul artistic şi umorul, Michael Jackson a ales un pretext muzical prin care să ironizeze media avidă de subiecte de scandal.

Pentru că timpul îţi va da dreptate
şi ştii că trebuie să lupţi –
cine râde acum, iubito, ia spune?
Şi există ocazii când trebuie să alegem
iar alegerea asta o face fiecare –
cine râde, iubito?

Aşa că lasă-mă în pace
lasă-mă în pace
încetează,
nu-mi mai da târcoale!


De fapt, umorul din Leave Me Alone, chiar dacă e asociat cu un ritm alert şi jucăuş, are o nuanţă de tristeţe. Videoclipul începe cu Michael aruncat în aer, cu tot cu scaun, sugerând faptul că s-a trezit brusc aruncat în vâltoarea ştirilor elucubrante ale presei. Decorul conţine imagini stilizate, neşlefuite, ale unui parc de distracţii alegoric, alternând cu prezenţa unor animale în postura unor personaje-simboluri: peşte într-un borcan (simbolul mărginirii, al inteligenţei limitate), capra (libertinaj), păun (trufie), iepure (semn al supunerii), cameleon (făţărnicie), câine (vigilenţă), crocodil (rapacitate), lemur (caricaturizarea oamenilor lipsiţi de inteligenţă). Inima frântă simbolizează lucrurile bune pe care le distruge răutatea oamenilor. Craniul înseamnă deşertăciune, faptul că toate răutăţile debitate de media îşi vor pierde interesul la un moment dat. Câinele apare de cele mai multe ori în videoclip: îmbrăcat în costum, stând lângă un telescop, răsărind pe marginea drumului ori bătând piroane care fixează, cu odgoane, mâna lui Michael. Ştim că nu-i plăceau câinii, de când fusese muşcat de unul, pe când era copil şi asocia imaginea câinelui cu ceva de rău augur.

A fost o vreme când obişnuiam să-ţi spun “fato, am nevoie de tine”
dar cine este cel care regretă acum?
Chiar m-ai rănit, m-ai folosit şi m-ai amăgit –
acum, cine regretă?
Ai reuşit să mă faci să-mi pară rău
că te-am întâlnit
nu veni să mă rogi, nu te mai iubesc,
nu-mi mai sta în cale


Gura deschizându-se şi închizându-se ritmic, spre care se îndreaptă Michael într-o rachetă, poate fi media care aşteaptă să-l îngjită de viu. Chiar înainte de a se apropia, răsare o mână ţinând un aparat de fotografiat, care-i face o poză, înainte de a fi absorbit de gura aceea fioroasă, ca şi cum paparazzii voiau să-i surprindă expresia din ultima clipă, înainte de dezastru.

Cimpanzeul Bubbles şi Michael sunt în lanţuri, cu ghiulele grele legate de picioare. Elizabeth Taylor, cea mai bună prietenă a lui Michael, cea care i-a fost alături întotdeauna şi i-a luat apărarea ori de câte ori a putut, apare în imagini desprinse (şi sunt convins că nu întâmplător) din filmul “Pisica pe acoperişul fierbinte” – un joc al măştilor, al minciunilor, al secretelor mai mult sau mai puţin disimulate.

Pentru că vine vremea când ştii că tu eşti corect
şi ştii că trebuie să lupţi –
cine râde acum, iubito, ia spune?
Şi există ocazii când trebuie să alegem
iar alegerea asta o face fiecare –
cine râde, iubito?


Întregul videoclip accentuează atitudinea taboidelor faţă de viaţa personală a lui Michael Jackson şi faţă de imaginea sa publică, atitudine care luase amploare în anii ’80, după succesul lui cu “Thriller”. Leave Me Alone este o hiperbolă care ne arată, la final, că tot parcul alegoric era construit pe un Michael întins la pământ, nemişcat, şi care, la un moment dat, se ridică distrugând toată construcţia ca pe un banal castel din cărţi de joc, parcă spunând: “Hai, că m-aţi plictisit!”

Aşa că lasă-mă în pace
lasă-mă în pace
încetează,
nu mă mai urmări!

Nu veni să mă rogi,
nu mă mai ruga,
nu mai veni implorându-mă “te iubesc’,
nu vreau
nu am nevoie


Leave Me Alone are şi un tâlc: Michael, uriaş, stând în picioare peste ruinele parcului caricatural, ca un Gulliver în Ţara Piticilor, sugerează clar faptul că toate răutăţile, toate bârfele si minciunile, nu vor reuşi să-l doboare, pe principiul “Cine râde la urmă, râde mai bine”. Este atitudinea unui om conştient de valoarea lui, a unui om care a muncit din greu pentru a ajunge acolo unde şi-a dorit, a unui om care ştie că succesul nu i-a venit peste noapte, ci după ani mulţi de efort susţinut şi că rezultatul acestor eforturi nu poate fi şters cu un titlu bombastic de ziar.

Iubita din Leave Me Alone poate fi foarte bine media, de care Michael se debarasează în mod clar şi fără nicio şansă de împăcare: “nu veni să mă rogi (să-ţi dau interviuri), nu mai veni implorându-mă (să-ţi povestesc ce mai fac, ce proiecte mai am), nu vreau (să-mi faci reclamă), nu am nevoie”. Mie mi-a plăcut mult faptul că, odată ridicat, Michael nu priveşte la liliputanii pe care tocmai i-a zdrobit ironic, cu un simplu gest; ci priveşte în sus, drept şi demn: “Nu mor caii când vor cânii”. Take it or leave it.





...

13 comentarii:

  1. Inca o data mi-as dori ca toate postarile tale sa fie traduse si in engleza, pentru ca as vrea ca intrega lume sa vada ce face un om pentru Michael Jackson. Nu stiu daca intentia ta este aceea de a-i aduce cate un tribut cu fiecare postare, dar este de departe cel mai...tribut. De fapt nu tribut, cuvantul asta isi cam pierde din insemnatate cu cat e mai des asociat si folosit in manifestari lipsite de profesionalism de catre cei care peste noapte s-au trezit si si-au amintit ca exista Michael Jackson. As vrea ca aceasta recunostinta constanta pe care o manifesti fata de entitatea Michael Jackson, sa fie cunoscuta si altora.
    p.s. ma bucur ca ai amintit de Guliver.
    rig.veda (Maria)

    RăspundețiȘtergere
  2. BUNA SEARA DOMNULE MIHAI VA-M CITIT TOT CE-ATI POSTAT DESPRE M.J.SI SINCER DE FIECARE DATA MA-TI LASAT FARA CUVINTE,DEALTFEL CRED CA ESTE AL 2-LEA COMM. AL MEU,PREFER SA SAVUREZ FIECARE POSTARE A DVS. SI COMM.PE CARE LE CITESC CU MARE INTERES,APROPOS VREAU SA CONTRIBUI CU CEVA BANUTI PT.TORTUL ANIVERSAR CUM IAU LEGATURA CU 'ZUZA'?
    AM CATEVA MELODII PREFERATE-GIVE IN TO ME,THE LADY IN MY LIFE,FLY AWAY, POATE POSTATI CEVA SI DESPRE ACESTE MELODII.
    MULTUMESC-FLORANCE

    RăspundețiȘtergere
  3. Wow! Exceptional!

    Analiza ta Mihai (pentru ca eu consider ca asta este, o analiza minutioasa pe text si pe imagini, nu doar un simplu comentariu despre o piesa)este fabuloasa!
    Recunosc ca muuulte dintre simbolurile care apar in videoclip nu le-as fi descifrat niciodata, fara ajutorul tau :D

    Si mie mi-a placut mult paralela pe care ai facut-o intre Michael si media si Guliver si piticii.
    In fond...ceilalti asta au fost mereu: niste pitici neinsemnati care incercau sa-i faca viata amara unui colos, unui urias. Cu trecerea timpului "uriasul" a crescut, s-a facut mai mare iar piticii... au devenit tot mai mici si mai neinsemnati scormonind prin gunoaie, bagandu-si mainile pana la cot in mizerie.

    Multumesc, Multumesc, Multumesc!!!

    Va imbratisez :*!

    RăspundețiȘtergere
  4. ei,
    nimic nou sub soare in felul in care comentezi tu Mihai melodiile lui Michael; aceleasi analize minutioase care ne fac sa vedem mult mai mult decat la o audiere simpla a melodiei sau la vizionarea vodeoclipului
    La acesta melodie este draguta parodia care a facut o Michael referitoare la iubita, "iubita presa" care desi pe la inceputuri M a fost subiect de tratat de catre presa,in cel mai bun sens al cuvantului, aceasta "iubita", careia desi Michael i a dat tot ce a avut mai bun pentru a si face treaba, se pare ca presa ca si o iubita nazuroasa nu a mai fost capabila sa aprecieze ce primeste de la iubit si s a apucat sa improaste cu noroi ca, de, acum stim , presei nu i plac subiectele de bine ci doar cele de scandal si daca nu le are , le inventeaza Asa a facut si cu dragul de Michael , numai ca este foarte adevarat ca cine rade la urma rade mai bine. Michael le a dat cu tifla si cat a fost aici cu noi, dar mai nou , si nu pot sa cred ca nu se remarca acest fapt, presa a cam intors armele, sau desi nu mai este Michael tot constituie subiect de presa, Asta inseamna mult, denota valoarea incontestabila a lui Michael Jackson
    MICHAEL JACKSON v a ramane ca emblema a umanitatii. Ziaristii indiferent ce fac ei acum , ca au sau nu au subiecte care ii tin pe prima pagina a marilor publicatii, ei se vor pierde in neant nu v a mai sti nimeni de ei in secunda in care nu vor mai avea stiri sau nu vor mai avea ce sa nascoceasca , situatie in care cu atat mai mult nu se poate discuta de ei odata cu trecerea timpului ; ei raman scormonitori de gunoaie, si acum, si pe masura ce timpul v a trece, si odata cu el le apune si asa zisa lor stea
    Iar oamenii care au avut ceva de spus in aceasta scurta trecere si au lasat ceva cu adevarat important mostenire generatiilor care vor urma, ei vor ramane de a pururi in constiinta lumii actuale si celei viitoare
    MICHAEL JACKSON v a fi nemuritor ca MICHELENGELO,CA LEONARDO DA VINCI CA MOZART
    si ca unul dintre cei mai mari umanitaristi ai lumii
    Michael..........

    va rog frumos daca vreti sa facem ce am zis cu tortul de ziua lui Michael depuneti bani in contul care l a afisat Mihai pe blog pentru ca alta solutie nu am
    dar va rog din toata inima haideti sa facem si noi asta pentru Michael ca am citit undeva ca si tata Joe asta vrea sa se faca de ziua lui M,
    acum fie vorba intrre noi ( si restul lumii) ar trebui sa i cer plata pentru drepturi de autor...........
    va rog haideti sa ne miscam si noi putin azi e 1 august , daca vrem sa facem asta , trbuie sa strangem bani pana pe 15 ca sa dau comanda si sa am timp sa vb si la o casa de copii ca sa ne primeasca . Si mai sper din toata inima ca pe 29 august sa ne intalnim toti cei de aici din tara de kko si mi as dori ca aceasta zi sa devina ziua noastra de intalnire in fiecare an, sa fie o sarbatoare a lui Michael impreuna cu noi, noi sa i sarbatorim ziua asa cum sunt convinsa ca lui i ar fi placut
    pt voi mereu ZUZA

    RăspundețiȘtergere
  5. Mihai. Am aflat de blogul tau in vara trecuta (dupa tragica disparitie fizica a Megastarului). De atunci ma uit zilnic pe blog. Ma atrage ca un magnet. Am aflat lucruri noi despre Michael, melodii noi pe care nu le stiam, am inteles poate mai bine unele videoclipuri. Este nemaipomenit. Vreau sa-ti multumesc din tot sufletul pentru ce ai facut pana acum pentru noi. Ai facut-o cu daruire si dragoste pentru Michael Jackson.
    Vreau sa multumesc si celor care, pe tot parcursul acestui an trist, au postat tributuri, au facut comentarii si au postat si link-uri. Si de la ei am aflat lucruri noi. Eu ma pot considera leat cu Michael. Este artistul generatiei mele. Am crescut cu muzica lui si mi-a incantat tineretea. Este trist ce s-a intamplat. Michael Jackson trebuia sa fie inca cu noi. Am momente in care imi curg lacrimile siroaie.
    In legatura cu ce a afirmat cunostinta ta din Constanta, care a fost la concertul din 1992, si care a spus ca nu a mai vazut asa concert si ca nu o sa mai vada asa ceva vre-o data, ii dau perfecta dreptate. Michael Jackson a fost unic. El reprezinta pentru mine o icoana muzicala, o gratie divina. Ii multumesc si imi exprim toata admiratia pentru tot ce mi-a daruit prin capodopera artistica.
    Cat despre descrierea soferului sau Keith despre turneul “Dangerous”, am perceput-o ca pe un film care mi s-a derulat in fata ochilor. Ce frumos il descrie pe omul Michael Jackson. Cred ca sunt reale peripetiile din Romania. Am trait in comunism si nu pot uita greutatile prin care am trecut. Foametea si frigul. Nu aveam libertate de exprimare, de gandire, dreptul la libera circulatie. Ascultam “Top Ten” la radio Europa Libera cu teama sa nu ma auda cineva. Bineinteles ca postul era bruiat. Ca au stat la coada pentru combustibil, il cred ca asa era. Povesteste si despre tinerii loviti cu bastoane de catre politisti (imagine care l-a intristat pe Megastar). Tot de un exces de zel asemanator din partea politiei am avut in timpul concertului formatiei “Eruption” de la Sala Palatului din vremea lui Ceausescu, cand nu aveam voie sa ne ridicam de pe scaune. Trebuia sa fim sobri.
    Si mie mi-a placut comparatia intre Michael si Beatles. Se vede ca nu numai Keith a gandit asta ci si foarte multi dintre noi.
    In Week End-ul acesta am fost la Sinaia pentru o gura de aer si primul lucru pe care l-am facut de cum m-am intors a fost sa ma uit pe blog. Am vazut postarea despre “Leave me alone”, am citit-o pe fuga si intr-adevar, videoclip-ul ironizeaza media avida de scandal. Voi reciti postarea mai pe indelete.

    Elena55

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Mihai,dupa ce vei citi acest articol,sunt sigura ca vei dori sa il traduci si sa il incluzi la sectiunea ta de marturii.

    http://twitpic.com/2apgd3

    LOVE

    Diana

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc Mihai!

    Am gasit un articol dragut care stiu ca ti-ar placea!

    http://ac360.blogs.cnn.com/2009/06/26/the-night-i-played-piano-for-michael-jackson/comment-page-2/

    RăspundețiȘtergere
  8. Exceptionala noua postare, Mihai, multumesc mult! Melodia e o adevarata replica pentru media, cea dornica de senzational si capabila sa minta pana la cel mai mic detaliu pentru a vinde.. apar aici diferite animale si pagini din ziare cu titluri ce atrag prin scandal sau lucruri uluitoare, nascocite, Michael danseaza la un moment dat alaturi de omul-elefant, evidentiind o noua scorneala a celor din presa, cum ca ar dori sa aiba oasele omului-elefant.. foarte bine analizate aceste lucruri de Mihai, ca intotdeauna un fin observator :) Si finalul, de prima data cum l-am vazut, parca m-a trimis cu gandul la Gulliver, puternic si de neinfrant, in ciuda tuturor eforturilor mediei de a-l face sa para altfel decat este in realitate..
    Zuza, chiar vroiam sa intreb cum vom face cu adunatul banilor pentru comanda de tort, sa vad cand pot trece pe la banca saptamanile acestea. Ar fi frumos sa ne vedem pe 29 toti.

    Va imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  9. Vă mulţumesc mult pentru comentarii, sunt minunate şi dovedesc, o data in plus, că îl iubiţi pe Michael. Vă mulţumesc şi pentru linkuri, le-am notat şi voi traduce materialele în cel mai scurt timp posibil. Într-adevar, mesajul din „Leave Me Alone” nu este ceea ce par a spune versurile la prima vedere, după cum însuşi Michael a afirmat:: “Aici transmit un mesaj simplu: «lasă-mă în pace». Cântecul este despre o relaţie dintre un tip şi o fată. Dar ceea ce vreau eu să spun de fapt aici, se adresează celor care mă sâcâie: «lăsaţi-mă în pace»”

    RăspundețiȘtergere
  10. oooo, daaaaa...super interesanta postarea, in special mi-a placut asocierea dintre acele animale si diferite trasaturi de carcater negative...hmmm...clipul este intr-adevar extraordinar prin simbolistica...melodia si versurile raman imprimate in memorie si te trezesti mult timp dupa ce ai ascultat-o ca fredonezi fara sa vrei ,,leave me alone...", la fel cum memorabila este si imaginea de final in care Michael se ridica peste tot si toate...

    Nadia

    RăspundețiȘtergere
  11. Mihai inca o data ...JOS PALARIA!!! interesanta si foarte funny comparatia facuta la adresa mediei...recunosc ca nu mi a dat prin cap ceea ce semnifica exact fiecare personaj din clip, desi m am gandit ca ceva tot trebuie sa insemne din moment ce MJ a ales astfel de reprezentari pentru fiecare "crocodil" din aceia care nu voiau decat sa l doboare ca pe o prada a lor...si intradevar prin aceasta melodie MJ a rabufnit...zice pe fata ca deja i au cam ajuns si nu mai suporta toate magariile celor din jur si in special ale tabloidelor...ca de obicei...genial...de la un geniu...MJ FOR ALL TIME...

    RăspundețiȘtergere
  12. Cred ca aceasta este analiza mea preferata de pana acum ! :)
    Cat despre presa...cu cat trece mai mult timp, cu atat imi dau seama cat de mare a fost nedreptatea pe care mass-media i-a facut-o lui Michael:( Inca nu-mi vine sa cred cati oameni au o parere gresita despre Michael, cati il considera inca un pedofil sau un dezaxat sau un clown tragic !!! Si toate astea din cauza ticalosiei mass-mediei ! Ma uit la aceste vedete moderne si ma gandesc ca Michael nu a ajuns la inchisoare pt. driving under influence, nu si-a petrecut tineretea in cluburi pana in zori de zi (a fost CEVA mai constient de lumea in care traia, nu?), nu a fost prins cu droguri sau in scandaluri stupide cu colegi de breasla, nici macar nu a avut poze la bustul gol si uleios, asa cum fac cei implicati in show-biz azi ! Si totusi cat l-au sanctionat, cat l-au judecat...Sau poate tocmai din aceasta cauza au facut-o...
    Ma gandesc la copiii lui care vor creste si care poate intr-o zi vor da peste articole jignitoare, sau poate li se va spune in fata "(Nici macar nu) Esti fiul unui pedofil !"...
    Cred ca mass-media ar trebui sa restaureze imaginea lui Michael macar acum..., II DATOREAZA ASTA.Dar credeti ca subiectul Michael Jackson mai vinde asa cum obisnuia sa o faca? Cel mai probabil nu renteaza...
    Poate ca noi fanii am putea face ceva in privinta asta.

    RăspundețiȘtergere
  13. Sincer, pentru mine, este cea mai buna analiza a melodiilor lui Michael.
    De ce spun asta, fiindca din prezentarea ta , la aceasta melodie am reusit sa-mi rezolv unele dintre dileme si sa aprofundez mai multe unele sensuri.
    Iti supermultumesc din suflet, Mihai.

    Scorpya

    RăspundețiȘtergere

Vă rog să vă semnaţi dacă doriţi să comentaţi, ca să ştiu cine mi-a călcat pragul blogului :) Mulţumesc.